אדם הפותח עסק קטן, בתחום שאינו מוגדר כ"מקצוע חופשי" (ראה רשימה מלאה להלן), ואשר מחזור הכנסותיו השנתי הצפוי אינו עולה על 76,884 ₪ (נכון לשנת 2012), יכול להירשם במע"מ כעוסק פטור. תהליך הרישום במוסדות השונים, זהה לזה של עוסק מורשה. עוסק פטור אינו משלם מע"מ על הכנסותיו, ומנגד, אינו יכול לקזז מע"מ על הוצאותיו. הוא חייב להגיש אחת לשנה (עד ליום 31 בינואר) דוח על מחזור הכנסותיו בשנה הקודמת, זאת כדי ששלטונות מע"מ יוודאו שהכנסותיו לא חרגו מתקרת הפטור. הדיווחים למס הכנסה ולביטוח לאומי זהים לאלה של נישום רגיל.
עוסק פטור חייב בניהול ספרי חשבונות מצומצמים למדי. הוא אינו יכול להנפיק חשבונית מס אלא קבלה בלבד. את הכנסותיו והוצאותיו עליו לרשום בספר תקבולים ותשלומים. אלה העסקים שאינם רשאים להירשם כעוסק פטור אלא כעוסק מורשה:
- בעלי מקצועות חופשיים כגון אדריכלים, מהנדסים, טכנאים, פסיכולוגים, עורכי דין, רואי חשבון, טוענים רבניים, מנהלי חשבונות וכו'.
- רופאים, לרבות פסיכולוגים, רופאי שיניים, וטרינרים ופיזיותרפיסטים.
- בעלי בית ספר לנהיגה.
- סוחרי מקרקעין או מתווכים.
- סוחרי רכב.
- חברה בע"מ.
- שותפות שלה שלושה שותפים ומעלה.
לרישום כעוסק פטור יש יתרונות רבים, בעיקר לשכיר הרוצה לנהל עסק קטן "מהצד" ולכזה שרוב לקוחותיו הם אנשים פרטיים. בעל עסק שכל לקוחותיו, או מרביתם הם לקוחות עסקיים, עדיף לו להירשם כעוסק מורשה ולא כעוסק פטור, משום שללקוחותיו אין העדפה לחשבונית ללא מע"מ. אנו מייעצים לאדם השוקל לפתוח עסק קטן, להתייעץ עם משרדנו עוד בשלבי ההתארגנות העסקית.