ספרי הגות

חומר למחשבה

שבעת הדברות החדשים

תקציר הספר
מעשה בנוכרי אחד שבא לפני שמאי. אמר לו: “גיירני, על מנת שתלמדני כל התורה כולה כשאני עומד על רגל אחת”. שמאי דחפו באמת הבניין שבידו. בא הנוכרי לפני הלל באותה הבקשה. הלל הזקן גייר אותו ואמר לו: “את ששנוא עליך אל תעשה לחברך. זאת כל התורה כולה. כל השאר הם פירושים לכלל זה ואותם לך ותלמד בעצמך” (תרגום חופשי ממסכת שבת, תלמוד בבלי). כלל מוסרי חשוב זה עוד יופיע בהמשך הספר.

האם אתה אדם מוסרי?
לא בכדי אני מפנה שאלה זו אליך. רוב האנשים ישיבו תשובה חיובית, ויאמרו שגם אם מדי פעם הם עושים מעשים לא מוסריים, הרי שבמהותם הם אנשים מוסריים. נסה לענות תשובה אמתית ככל האפשר לשאלה זו. אנא, חזור לשאלה זו גם בתום קריאת הספר.

על פי אלו כללים אתה מעריך את מידת המוסריות שלך?
התשובה על שאלה זו אינה קלה. ראשית בדוק אם אתה מסוגל למנות עשרה כללי מוסר שעל פיהם אתה בוחן את עצמך אם אתה מוסרי או לא. נסה  להעמיק במתן התשובה.

האם אתה סבור שאותם כללים חלים גם על אחרים?
האם הכללים שאתה מחיל על עצמך הם אותם כללים שבהם אתה משתמש כדי להעריך את מידת מוסריותם של אנשים אחרים? או במלים אחרות – האם אתה מודד את עצמך לפי אותם כללים שבהם אתה מודד את האחרים?

מהו “מוסר”?
למונח “מוסר” ישנן הגדרות רבות. כפי שמקובל היום, אפנה ל”ויקיפדיה” על מנת להביא את הגדרת “מוסר” המופיעה בה:

“מוסר הוא הבחנה בין התנהגויות שנחשבות “טובות” לבין אלה שנחשבות “רעות”. לפיכך, זהו סוג של חשיבה אנושית. אחת ממטרות המוסר היא לתת כללים מנחים וערכים (רע/טוב) להתנהגות בכל תחומי החיים, אשר לא בהכרח עולים עם רצונותיו של האדם. בכלל זה, התנהגותו עם משפחתו חבריו ועמיתיו, עם זרים, בפוליטיקה, במדע, במקומות ציבוריים, כלפי עצמו ואף כלפי בעלי חיים. מוסר הוא אחד התחומים הגדולים והחשובים בפילוסופיה, בפסיכולוגיה ובדת. רוב הגישות הפילוסופיות והדתות קבעו כללי מוסר ורבים מכללי המוסר נובעים מהן. מוסר נחשב לאחד המניעים של האדם. משחר ההיסטוריה חותרת כל חברה שיהיו לה ערכים שבהם היא מאמינה ופועלת ליישמם, לשמרם ולשנותם בהתאם להתחדשויות. הם משוננים, נלמדים ומועברים מדור לדור ועל החורגים או מפרים אותם מוטלות סנקציות חברתיות ו/או חוקתיות.” (עד כאן ההגדרה המופיעה ב”ויקיפדיה” בשנת 2013)

בספר זה אנסה לענות על כמה שאלות, ובראשן: האם קיים מוסר מוחלט, ואם כן מהו. “מוסר מוחלט” הוא זה שכלליו אוניברסליים, נכונים בכל מקום, בכל זמן ובכל מצב. מוסר זה אינו תלוי באמירה כזו או אחרת של מנהיג פוליטי או מנהיג דתי או ישות לא ארצית כלשהי. מכאן, המוסר המוחלט הוא נצחי. כללי המוסר המוחלט אמורים להיות פשוטים ומובנים לכל נפש, יש בהם היגיון פנימי ואמת עמוקה שאינה ניתנת לסתירה. מן הסתם הם יהיו גם מועטים יחסית.

לקביעת פגישת ייעוץ חינם

השאר פרטים או חייג אלינו למספר 08-6288180 שלוחה 0

בואו נגלה מה יצמח מהקשר שלנו
השאירו פרטים לקביעת פגישת היכרות